Translate

---------------------------------------------------------------------------------

31 август 2014

Справяне с мързела | dLambow

7 правила за справяне с мързела по време на учене (7 rules for dealing with laziness during learning)


Ужасно ме мързи да уча! Има ли начин да се справя с мързела?

Наближава поредната учебна сесия. Само си представете какъв успех ще постигнете, ако не сте мързеливи! Рецептата изглежда проста: намерете целта, планирайте в детайли своите действия и напред – чакат ви непокорени върхове. Въпреки това, всеки един от нас е изправен пред коварен враг - собствения ни мързел. 

В търсене на методи за борба с антипода на работата, можем да попаднем на достатъчно скучна литература ,от която да ни се приспи .Да пропуснем теоретизирането и да се залавяме веднага за работа.

7 rules for dealing with laziness during learning

Ужасно ме мързи да уча! Има ли начин да се справя с мързела?

 

1. За да преборите мързела, не трябва да правите нищо.

Застанете в средата на помещението и не правете нищо, абсолютно нищо, не яжте, не пийте, не четете, не лягайте, не слушайте музика, не мислете. След по-малко от петнадесет минути ще се заловите за работа.

2. Става въпрос за пет минути.

Насила работете пет минути, това е много по-лесно, отколкото да се заловите за работа, знаейки, че ще я вършите цял ден. Пет минути може да изтърпи всичко, и в същото време, това е достатъчно, за да започнете. Този процес не може да бъде спрян.


3. Представете си,че работата ви е пъзел,който трябва да сглобите

 Изпълнението на трудна задача е просто невъзможно,ако не я разделите на малки парченца ,които да съединявате по определен ред - така е много по-лесно.

4. Забравете за ежедневните си занимания!

 “Всички го правят”, означава,че това до никъде няма да ви доведе. Храним се, мием чиниите, ходим в магазина, проверяваме електронната поща, гледаме новините, четем блогове на приятели ... Ясно е, че всичко това отвлича вниманието от основните задачи и затова ще вършим рутинни действия само в свободното си време!

5. Работете от сутринта.

Хората се делят на " чучулиги" и "сови" Ако сте “ сова “обикновено се влачите цял ден, изобретявайки безкрайни оправдания, че работите само през нощта. Уважаеми “сови”, Вие сте в състояние да работите еднакво както през деня, така и вечер.

6. Възнаградете се.

Всеки труд трябва да бъде възнаграден, така че е необходимо да се поощрим. Изпълнете малък ритуал - чаша кафе с любимата бисквитка, релаксираща музика или упражнение ,ароматна свещ - отпуснете за 5 минути. Това е добър навик.


7. Не отлагайте за утре.

Утре е най-натоварения ден от седмицата, защото ние отлагаме много неща за утре. Ако искате да научите въпрос от конспекта, го направете днес - утре този въпрос ще бъде изместен от някой по-важен или просто ще промените мнението си. Дори да сте закъснели,започнете работата днес,защото да завършиш започнатото е по лесно,отколкото да започнеш нещо ново.
Желая Ви успех в подготовката за изпитите!

----------------

6 коментара:

Стеко каза...

Може да се нарече по различни начини - мързел, ленивост, нищоправене, но същността му е една и съща: ако трябва нещо да се направи, а вие нищо не правите, това не е на добро. Обикновено ни домързява, когато се налага да вършим нещо, с което не ни се занимава или когато ни се струва, че работата е твърде много за един човек. Мързела далеч не е най-доброто и нужно качество на човека. Затова трябва да се търсят активно причините и начини да се справяме с него, докато не е станало твърде късно.

Алина Дан- каза...

Всеки мързел си има причини. Определете какво Ви сдържа. Винаги, когато го усетите, че Ви обсебва - замислете се "Какво става?". Анализирайте ситуацията, определете в какво се състои проблема. И е много вероятно да се окаже нещо не толкова значимо, с което да сте в състояние да се справите.

Ideili каза...

Мързелът не е чак толкова голям и глобален проблем и човек, ако е решен, може да се справи с него. Проявете настойчивост. В каквото и да се състои проблема - преодолейте го! Обикновено, разковничето е в нещо несъществено и несериозно. Затова бъдете настойчиви, упорити и целеустремени и така с времето ще излекувате за постоянно склонността си към мързелуване и оправдания с проблеми.

4any_123 каза...

Съсредоточете се на текущия проблем. Когато разсъждавате върху причините за своя мързел, трябва да започнете да му обръщате повече внимание и да го осъзнавате. Положението не може да се поправи за ден, нито за седмица, както ни се иска, а това е по-скоро дългосрочно решение. Така, малко по малко, ще започнете да осъзнавате проблема и причините, които стоят зад него.

Алина-Дан4 каза...

Ако сте уморени, отделете нужното време за почивка. Всички се нуждаят от почивка и в това няма нищо лошо. Ако работния Ви график не предвижда време за почивка, налага се нещо да промените. Ако си починете, ще сте в състояние да работите по-продуктивно.

Zorata каза...

Ако сте затрупани от работа и даже главата Ви боли от това, не е лошо да се върнете малко назад и да помислите - нужно ли Ви е всичко това? Не е ли нужно малко да поопростите ангажиментите си? А може една голяма и сложна задача да бъде разделена на няколко по-прости и лесни задачи. Другият вариант е да си правите списък и да го подреждате по приоритети - първи решавате най-важните задачи, а след това, когато имате време - и останалите.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: