Translate

---------------------------------------------------------------------------------

17 юли 2015

Стойност на живота в Америка | dLambow

Стойност на живота в Америка (Value of life in America)

 

Издръжка на живота в САЩ

Често хората, които заминават за Америка, си задават въпроса каква би могла да бъде една ориентировъчна издръжка на живота в САЩ, така че да са в състояние да си направят някакви ориентировъчни сметки и да имат известна подготовка, според ситуацията, в която се намират. 

В тази тема ще посочим някои ориентири, с изричната уговорка, че те са ориентировъчни и могат да са доста различни за различните щати, за малки или големи градове или за различните доставчици на стоките или услугите. Но все пак, това е за ориентир.

Value of life in America
Издръжка на живота в САЩ
 

Хранене.

Стойността на храненето в Америка може да Ви излиза съвсем индивидуално и това е разбираемо поради индивидуалните особености в храненето на всеки човек. Но като една съвсем ориентировъчна норма за двучленно семейство може да смятате около 60 - 100 долара седмично за хранителни продукти. Един среден чек за пазарене в супермаркет излиза около 70 долара. Всичко това е храна за в къщи и там си я готвите. При това положение, може да добавите още 100 - 150 долара месечно за кафе, бързо хранене и ресторант. Да обърнем внимание, че тези стойности се отнасят за сравнително малък град, а за големите мегаполиси те ще са значително по-големи.



Квартира и жилище.

Тристайно жилище с две мокри помещения може да Ви излезе по около 1100 долара на месец. Това вече е с комуналните плащания - вода, осветление, отопление. В някои от апартаментите комплекси може да намерите някои допълнителни екстри, като тренировъчна зала, басейн и др.п. В предградията на Ню Йорк цената за студио или едностаен апартамент е 2000 долара и повече за месец. Възможно е да Ви поискат предплата и на още един месец като депозит, така че бъдете готови за два месеца. Хотелите са от 100 долара за денонощие. Мотели и хостели могат да се намерят и по 60 долара за денонощие, но не във всички градове.

Медицинска застраховка.

Възможно е, ако работи само единия член от семейството, неговият работодател да поеме медицинската застраховка и за останалите членове на семейството. Но за да се оформи това, се изискват свидетелство за раждане и негов нотариално заверен превод. При липса на такива, може да се закупи обикновена застраховка за около 300 долара на месец.

Транспорт.

Тук също всичко е индивидуално. Преди всичко, трябва да имате предвид, че основния вид транспорт в Америка е личния автомобил, особено в по-малките градове. За да си купите добре поддържан автомобил, ще се нуждаете от 5 - 10 хиляди долара. Другият вариант е да си вземете автомобил от среден клас (Chevrolet cruze, например) под наем за около 1200 долара на месец + застраховката. Бензинът (при положение, че това ще Ви е основния вид транспорт) ще Ви излиза по около 150 - 200 долара месечно. Цената на бензина е 0,67 долара за литър.

Други разходи за живот в Америка.

Какви други разходи могат да се включат в стойността на живота в Америка - това е доста индивидуално, затова ще дадем някои приблизителни и ориентировъчни цени. Телефонна връзка: 80-150$; Кабелна телевизия и Интернет: 50-80$; Мъжко подстригване: 25-35$; Дамско подстригване: 45-60$; Маникюр: 20$; Билет за кино: 13$. Да се надяваме, че казаното до тук ще Ви ориентира, а ако имате и лични наблюдения за стойността на живота в САЩ, може да ги споделите с нас в коментарите по-долу.

----------------

13 коментара:

Ru4no_89 каза...

Някои цени на хранителни продукти в САЩ:
- мляко (1 л.) — 1.01 $
- бял хляб (500 гр.) — 2.45 $
- ориз (1 кг.) — 3.11 $
- яйца (12 бр.) — 3.11 $
- сирене (1 кг.) — 9.56 $

mariana каза...

Ето някои цени на зарзавата в Америка (приблизителни и ориентировъчни):
Ябълки (1кг) — 3.84 $
Портокали (1кг) — 3.83 $
Домати (1кг) — 3.89 $
Картофи (1кг) — 2.42 $
Салата (1 връзка) — 1.60 $

Тарантула-75 каза...

Ето някои актуални цени към момента за някои от районите на Америка:
- грозде (1 кг) — 5.85 $
- ягоди (1 кг) — 4.89 $
- чушки (1кг) — 5.19 $
- захар (1 кг) — 1.45 $

Bina каза...

Ето още някои актуални цени към момента за някои от районите на Америка:
Грейпфрут (1кг) — 2.14 $
Лимони (1кг) — 3.67 $
Броколи (1кг) — 3.76 $
Кайсиев сок (1л) — 5.90 $

Danu_87 каза...

Битова техника.
Интересно би било, ако някой има поглед и информация за реалните цени на битова техника към момента в Америка - да ги сподели тук, за да може човек да си прави реални сметки, защото в това влизат не само сметките за храна, наем, ток и вода.

Неси 90дан каза...

Ето други актуални цени към момента за някои от районите на Америка:
- Брашно ( 1кг.) — 1.14 $
- Спагети или макарони (500 гр.) — 1.53 $
- Печени неща (1 кг.) — 7.69 $
- Вино (1 л.) — 12.37 $

Ru4no_89 каза...

Цените на различните продукти в Америка варират в зависимост от мястото на пребиваване. Например, в Калифорния ще имате по-големи разходи за храна, отколкото в Айдахо. Калифорния е най-скъпия щат за живот. Но навсякъде в щатите може да пътувате за покупки с ниски цени до супермаркетите, като например - Walmart.

Saranchnlo каза...

Един от уютните супермаркети в Америка, със средни размери е Food Lion. Понякога е по-скъп от Уол Матър, но затова пък обикновено има по-удобно разположение и пресните продукти винаги са свежи.

Дани56 каза...

Разходите за храна в Америка са доста индивидуални. Зависят както от личните предпочитания към различни храни, начина на хранене, а също и от състава на семейството, района, в който живеете и вида на магазините, от които пазарувате. За семейство от двама души това може да се 60-100 долара седмично за хранителни продукти. 70 долара е един среден чек в супермаркет. Към това може да се добавят още 100-150 долара месечно за кафе, бързо хранене, ресторанти. И това е за живот в малък град в Северна Каролина. В по-големите градове и мегаполисите (Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анжелис) цените са доста по-високи.

Анонимен каза...

А каква е средната заплата в Америка???

Анонимен каза...

Минималната часова ставка в Чикаго е $8,25. Зависи каква работа ще си намерите.

Unknown каза...

А ЗАПЛАТИТЕ КАКВИ СА?! ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО! ЗАПЛАТИТЕ?

iliana каза...

За различните щати е различно. 7 - 8 - 9 долара на час минимално заплащане.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: